1%

1%
Idén is mód van arra, hogy a magánszemélyek éves személyi jövedelemadójuk 1 % - át az MTK utánpótlás korú sportolóikra fordíthassák.
A támogatásból sportfelszerelést és a sportolók képzését biztosítjuk. Ezért arra kérjük Önt, hogy adójuk 1%-val támogassa ilyen módon az MTK Sportalapítványát.
Adószám:
19010155 - 1 - 42

FRISS HÍREK

KÉPEK

további képek >>

Az MTK Szektorlabda Szakosztálya 2007-ben kezdte meg a működését. Az alapítók nem aprózták el magukat a célkitűzések tekintetében. Egy sportoló szeme előtt csakis a győzelem, a legjobbá válás célja lebeghet, különben miért is indulna el egy versenyen.

 

Cél: A világ legjobb csapatává válni!

 

Bemutatjuk a csapat tagjait:

 

Horváth Imre (szakosztályvezető, játékos-edző)

 Bevallása szerint gyermekkora óta MTK szurkoló. Négyszeres világbajnok, kilencszeres Európa-bajnok. Több mint 100 országos és nemzetközi versenyen végzett a dobogó valamelyik fokán. Játékban nem kézügyességével, hanem taktikai képességeivel kerekedik ellenfelei fölé. Koncentráló képessége és kapura lövő tudása talán a legjobb a világon. Kapushelyezéseivel és pattintásaival pedig az őrületbe kergeti ellenfeleit. A Magyar Szektorlabda Szövetség menedzser-igazgatója, a Nemzetközi Szektorlabda Szövetség elnöke. Sportmenedzser, üzletviteli tanácsadó, sportszergyártó, sportjogi tanácsadó. Sporttörténeti és sportszociológiai kutató.

 

Magyar Antal

 Egyszeres világbajnok, kétszeres Európa-bajnok. Finom kezű, technikás versenyző. Játéka érett, de még mindig fejlődésben van. Civilben kerékpáros futár. Munkája során napi 100 kilométert kerekezik, ami szintén szép "sportteljesítmény".

 

Pákai György

 Egyszeres világbajnok, és szintén egyszer volt Európa legjobbja. Román állampolgár, Marosvásárhelyen él. Szektorlabdában tízszeres, gyorsasági motorozásban tizenkétszeres román bajnok! Óriási küzdő, ravasz, taktikus versenyző. Foglalkozását tekintve egy biztonságtechnikai cég tulajdonosa. Sporteszközeit saját maga tervezi és készíti.

 

Ifj. Farkas Gábor

 Háromszoros világbajnok, és háromszoros Európa-bajnok. Rendkívül technikás, versenyző, aki mindig óriási erőbedobással versenyez. Programozó, aki a játék mellett a versenyek lebonyolításában is segédkezik.

  

Mártonfi István

 Egyszeres világbajnok. Megbízható, játékos, rendszeresen, egyenletesen magas teljesítményt nyújt a versenyeken. Pákaihoz hasonlóan Marosvásárhelyen született, de jelenleg Budapesten, a VII. kerületben él programozóként.

 

 

2010-es egyéni eredmények:

 

Európa-bajnokság, Pécs: Horváth Imre két arany és két bronzérem

                                         Ifj. Farkas Gábor két aranyérem

 

Tizek Bajnoksága, Budapest: Horváth Imre aranyérem

 

Serdülő bajnokság, Kisújszállás: Balizs Benedek aranyérem

 

 

 

A szektorlabdáról:

  

A sportág rövid története:

A szektorlabda a magyarok által jól ismert gombfoci játék szellemi-ügyességi sport változata. A gombfociról pedig azt kell tudnunk, hogy az a futball magyarországi megjelenését követően, az 1910-es évek környékén született a Kárpát medencében.

A játék jellegéből adódóan hamar kialakultak kisebb-nagyobb baráti társaságok, melyek egymásról tudomást szerezvén, kihívták egymást. Az egyik ilyen baráti társaság 1958-ban, újságban nagygyűlést hirdetett egy, a szervezett gombfocizást irányító szövetség létrehozására, a Budapest Bajnokság megrendezése, és az egységes játékszabályok kialakítása érdekében.

A szervezők lepődtek meg a legjobban, amikor közel 200 klubvezető jelent meg a felhívásra. Megalakították az Ideiglenes Intézőbizottságot, kiírták a Budapest Bajnokságot, és egységes szabályrendszert hoztak létre. Innen számítjuk a szervezett gombfocizás kezdetét. A következő években kialakult az országos egyéni és csapatbajnoki rendszer, amely máig hasonlóan működik.

A választott vezetők szerették volna a játékot sportágként elismertetni, ami azonban csak 1989-ben sikerült. Ekkor Horváth Imre szervezésében megalakult a Magyar Asztali Labdarúgó Sportszövetség, melyet a Fővárosi Bíróság bejegyzett. Tevékenységi köréhez a "sport" szó került, ami azt jelentette, hogy az asztali-labdarúgás sporttevékenység. Ezzel Magyarországon egy új sportág született!

 

Később kiderült, hogy a csocsóként ismert játék asztali-labdarúgás néven számos országban sportnak számít, és nemzetközi sportszövetséggel is rendelkezik. A 2002-ben Magyarországon megalakult Nemzetközi Asztali Labdarúgó Szövetség azzal kellett, hogy szembesüljön, miszerint nevének angol fordítása megegyezik a nemzetközi "csocsószövetség" nevével, ezért az újonnan alakult szervezetnek illett kitérni a névazonosság elől. Így lett a név Nemzetközi Szektorlabda Szövetség, a sportág új neve, pedig szektorlabda, amely a passzolási szabályra, vagyis a szektorszabályra utal. Emellett hagyománytisztelet is motiválta a névválasztást, hiszen a ma ismert legrégebbi (1919-ben már működő) klubnak, a szektorszabályt feltaláló, budapesti Szektor Klub tagjainak állít emléket.


A szektorlabdát jelenleg 5 földrész 22 országában ismerik és játsszák. Magyarországon mintegy 40 klubban játsszák a sportágat. A szövetségben hozzávetőlegesen 1300 versenyzőt tartanak nyilván.

 

A sportág szervezőinek távlati célja, hogy az esetlegesen Magyarországon megrendezendő olimpiai játékokon a szektorlabda is szerepeljen.

 

Szabályok röviden:

 

Az eszközök: A szektorlabdát egy 120 x 180 cm-es méretű, zöld színű, fehér (futballpályaszerű) vonalazású, kiszámíthatóan egyenletes csúszású versenyasztalon játsszák. A versenyasztal tartozéka két darab 13 cm széles és 5 cm magas kapu. A bábúk max. 5-cm átmérőjűek és 2 cm magasságúak. A kapusok magassága elérheti a 2,5 cm-t. A labda 13 mm átmérőjű hornyolt korong.

A versenyzők a bábúkat mozgathatják kézzel, de a legelterjedtebb mozgatási forma a nyomópálcás mozgatás. A nyomópálca egy meghatározatlan méretű, vonalzószerű rugalmas műanyag pálca, amelyet a bábú tetejére rátéve, ferdén ráfeszítve és onnan lecsúsztatva, szinte "kilövi" a bábút. Az így mozgásba hozott bábúval eltalált labdával próbálnak a versenyzők passzolni, illetve gólt rúgni.

A szektorlabda szabályrendszere valamennyi futballszabályt tartalmazza a les kivételével.

Az alapszabály az, hogy a játékot két versenyző játssza, akik bábuikkal (10 - 10 mezőnyjátékos bábú és egy-egy kapusbábú) felváltva léphetnek egyet-egyet.

A játék célja a gól, melyet elérni csak az ellenfél térfelén lévő labdával lehetséges.

Passzolni is lehet. Mégpedig úgy, ha egy versenyző az egyik bábujával olyan közel lövi a labdát egy másik bábujához, hogy a labda bekerül az átadást fogadó bábú szélétől mért 4,5 cm távolságon belülre. Ezt a passzt hívják szektornak. Egy szektor elérésekor a versenyző jogosulttá válik egy újabb lépés megtételére, miközben ellenfele kimarad a lépésből. Ezt a "jutalomlépést" azonban csak azzal a bábújával teheti meg, amelyik a szektor passzt kapta.

A bábukat állítani csak kirúgásnál és középkezdésnél lehet. Ezen kívül csupán az indítórúgások elvégzése céljából szabad egy-egy bábút a lehelyezett labda mögé állítani.

 

Versenyrendszer:

 

A sportág legnagyobb eseménye a világbajnokság, amelyet négyévenként rendeznek. A világbajnokság után fontossági sorrendben az Európa-bajnokság és a Bajnokok Ligája, mint "klubcsapat EB" következik. Az első Európa-bajnokságot 1994-ben rendezték Újpesten, az első VB-t, pedig 1996-ban Kőbányán. Mindkettőt és azóta valamennyi világversenyt a magyar válogatott nyerte!

Magyarországon az Országos Egyéni és Páros Bajnokság, valamint az NB I. CSB a legnívósabb esemény. A versenynaptárt nyílt és meghívásos kupák, tornák egészítik ki. A versenyzők minősítését a sakkhoz hasonló elvű ranglista pontszámai alapján határozzák meg. Érdekesség, hogy a játékvezetők csak akkor avatkozhatnak bele a mérkőzésbe, ha a két fél nem tud megegyezni egymással. 

 

Edzés, jelentkezés, kapcsolat:

 

Az MTK szektorlabdázói felkészülésüket Horváth Imre irányításával végzik. A felkészülés áll szabályismeretből, elméleti-taktikai-elemző felkészülésből, ügyességfejlesztő edzésből, és fizikai felkészülésből.

Az ügyességfejlesztő foglalkozások (jellemzően sok játék, illetve mérkőzéselem van) az Erzsébet krt. 51. szám alatt, az Ipartestület I. emeleti helyiségében zajlanak szerdánként 17.30 órától.

 

Jelentkezni Horváth Imrénél lehet a +36-30-67-65-105-ös telefonszámon, vagy a gombfoci@gombfoci.hu e-mail címen.

 

REGISZTRÁCIÓ

név:
jelszó:
Ilyen lesz 2016-tól a Hidegkuti Stadion:


A jövő Lantos Mihály Sportközpontja:

MTK Indulók:
MTK Indulók
Olimpiai Almanach

Asztalitenisz világbajnokok

MTK 120 ÉV

MTK Női Labdarúgó Csapat

KVÍZ

Minek a rövidítése az MTK?

 Magyar Testépítők Köre
 Magyar Testgyakorlók Köre
 Magyar Torna Klub
 Magyar Testedzők Klubja

ALAPSZABALY

Fegyelmi
2015.február 27. péntek
HKSzCsPSzV
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28

Ön mióta szimpatizál az MTK-val?
Amióta az eszemet tudom
Tinédzser korom óta
Felnőtt koromban lettem MTK drukker
A közelmúltban kedveltem meg a kék-fehér színeketSzavazat: 45157
A szavazás állása >>
Oldalunk együttműködő partnerei:

Krstály Cukrászda

Online Díszállat Kereskedés

Az oldalt a Panzi-Pet Kft.  üzemelteti.
Bármely híranyag, illetve archív fotó felhasználása csak a forrás feltüntetésével, saját képek felhasználása pedig, csak az mtkinfo.hu írásos beleegyezésével engedélyezett.