1%

1%
Idén is mód van arra, hogy a magánszemélyek éves személyi jövedelemadójuk 1 % - át az MTK utánpótlás korú sportolóikra fordíthassák.
A támogatásból sportfelszerelést és a sportolók képzését biztosítjuk. Ezért arra kérjük Önt, hogy adójuk 1%-val támogassa ilyen módon az MTK Sportalapítványát.
Adószám:
19010155 - 1 - 42

FRISS HÍREK

KÉPEK

további képek >>

EVEZÕS SZAKOSZTÁLY
1. telep: 1203. Budapest, Vizisport u. 24.
Tel: 2832-126
Szakosztályvezetõ: Kozeschnik László
2. telep: 1212. Budapest, Parti sétány 1. Gubacsi hídfo
Tel: 277 08 55

Alapítási év: 1895. április 13.

Magyar Evezõs Szövetség tagja: 1896. október
Elsõ versenyen részvétel: 1897
Elsõ csónakház: A Duna budai partján a Császár uszoda magasságában.

Az evezõs szakosztály rövid története:

A szakosztály az MTK-val együttmûködve, de nagy önállóságot élvezve a "Duna" nevet vette fel.

- 1914-ben két hajóegységben, egypárban (Bánó Manó) kettõpárban (Erdélyi Jenõés Hornung Gyula) országos bajnokságot nyernek.
- Az elsõ világháború alatt a mûködés visszaesett, a versenyzõk legtöbbje katonai szolgálatra vonult be és többen hõsi halált haltak.
- A háborút követõen lassan ismét beindult a szakosztályi élet, de a politikai viharok ismét megtépázták a szakosztály zászlaját.
- 1942. december 31-én az üldöztetés - demokratikus elvek miatt - megszüntette a szakosztályt. Létesítményét, hajóparkját, vagyonát elkobozták.
- 1947-ben a régi tagok a szakosztályt "Duna" néven ismét felélesztették.
- Az 1947-ben rendezett Európa Bajnokságon Szendey Antal a Duna versenyzõje Zsitnik Bélával (Hitelbank) és Latinovits Szaniszló kormányossal Európa Bajnokságot nyertek.
- 1948-ban a londoni olimpián ez a kettes Zimonyi Róbert kormányossal bronzérmet nyert. Ez volt a magyar evezõs sport elsõ olimpiai érme.
- Az ötvenes évekig a szakosztály vegetált. Létesítménye az Újpesti öböl végében a Meder utcában mûködött.
- Ez idõ tájt jött létre a nõi szakág és kitartó küzdelmes évek után 1972-ben kormányos négyesben országos bajnokságot nyert a Borbély Magdolna, Papp Ágnes, Jungi Erzsébet, Frohner Ilona és Nagy Erzsébet kormányossal vezetett egység.
- 1975-ben az MTK fuzionált a Vörös Meteorral és a Vörös Meteor Csemege Sportkörökkel.
- Létrejött az új egyesület MTK-Vörös Meteor S.K. elnevezéssel.
- Az új egyesület használatába került a Meder utcai, a Margitsziget-i, a Csepel Gubacsi hídfoi és a Pesterzsébeti evezõs ház. A Vörös Meteor Csemege úszóházát a Csemege Kereskedelmi Vállalat nem adta át az új egyesületnek.
- Az MTK-VM-SK valamennyi sportlétesítményének a kezelésére a Belkereskedelmi Minisztérium - mint bázisszerv - létrehozta a Létesítmények kezelését ellátó Intézményt.
- 1980-ban a Moszkvai Olimpiai Játékok-on kétpárevezõsben a Langhoffer, Bata egység VI.-ik.
- 1981-ben Ambrus Mariann az ország elsõ Világbajnoki ezüstérmes versenyzõje átigazolt a szakosztályba. Nemzetközi sikereit az új egyesületben is rendre abszolválta.
- 1983-ban a férfi ifjúsági világbajnokságon kormányos nélküli négyesben a Szántó, Ferkel, Kunz, Czakó összetételû egység IV. lett.
- 1985-ben a Brandenburgban megrendezett nõi ifjúsági világbajnokságon kétpárevezõsben a Punk, Piros páros ezüstérmet nyert.
- Az MTK-VM-S.K. elnöksége 1985. 11. 11-i 103/85 sz. határozatában felhatalmazta az Ellátó Intézmény vezetõjét, hogy a Margit-szigeti evezõs házat eladhatja a Honvédelmi Minisztériumnak 16 millió forintért azzal a céllal, hogy az említett összeg, kiegészülve az OTSH támogatásával és egyéb létesítmények eladásából befolyó összegbol, egy új evezõsház jöjjön létre a Csepel Gubacsi hídfõnél.
- Az engedélyezési tervet a Mélyépítõ Vállalat 1986. májusában elkészítette.
- Az eladást követõen és a pénz átutalása után ugyanez az elnökség 1986. szeptember 22-én úgy dönt, hogy ne evezõs létesítmény jöjjön létre - az evezõs ház árából - hanem a labdarúgók Hungária krt-i stadionjának a világítására kell a rendelkezésre álló forrást fordítani, mert a 100 éves MTK-t a labdarúgás jobban reprezentálja.
- A fentiekben elmondott nem éppen korrekt elbánás ellenére a szakosztály szûkös létesítménygondjai ellenére a sportszakmai munka színvonala nemzetközi szinten folyt, felnõtt és ifjúsági szakágakban.


- A legjelentõsebb eredményt 1975-ben Nottingham-ben a Világ Bajnokságon a nõi kormányos négypárevezõsben a Halász, Gyimesi, Salamon, Kászonyiné kormányos Nagy egység a IV. helyezéssel éri el.
- A 2000-ben Sydney-ben rendezett olimpián Haller Ákos, Petõ Tibor (Vác) kétpárevezõs egység V-ik helyezést ért el.
- 2004-ben az athéni olimpián való részvételre Székely Viktória eséllyel pályázik kétpárevezõsben …………xy-val.
- Az országos bajnokságokon számtalan MTK-VM-s sportoló nyerte el az országos bajnok címet felnõtt, ifjúsági, nõi, férfi szakágban.
- a felnott evezõsök mellett a szakosztály utánpótlása az ország egyik legnagyobb bázisa volt.

- Az év evezõse büszke címet az alábbiak érdemelték ki:
- 1980-ban a Langhoffer-Bata kétpárevezosben
- 1981-ben a Bertényi-Ambrus-Gyimesi-Kosztolányi-Répásy kormányos négyes párevezõsben
- 1982-ben Gyimesi egypárban
- 1983-ban Ambrus-Cserey kétpárban
- 1984-ben Ambrus egypárban
- 1985-ben Cserey egypárban
- 1988-ban a Bertényi (MTK)-Kapocs (Velence)-Cserey (MTK)-Sarlós (Acélönto) kormányos nélküli négypárban
- 1991-ben Punk egypárban elért kimagasló eredményeikért.

Az MTK evezõs szakosztály kezdeményezésére - Dr. Harmath Zoltán és id. Zsitnik Béla szervezõ munkájának eredményeként - a Magyar Evezos Szövetség létrehozta az evezos Veterán Bizottságot. Ezzel létre jött Magyarországon egy új mozgalom, amely az aktív sportot befejezõ evezõsök tovább sportolásának a lehetõségét biztosítja szervezett keretek között. Az ország egész területén csaknem minden szakosztályban követõket találtunk és rendszeres felkészüléssel versenyeznek is.

1973-ban nemzetközi vizeken is megjelentünk és a FISA nem hivatalos világbajnokságán azóta is indulnak klubszinten versenyzõink.
A versenyeket korcsoportos beosztásban rendezik.
Büszkén mondhatjuk, hogy veterán sportolóink nagyszerû sikereket érnek el olyan nagyszabású rendezvényeken, ahol az indulók száma meghaladja a 7000 fõt is.

Kapcsolatok:

Hazai: A szakosztály kapcsolata az MTK vezetésével, a Magyar Evezõs Szövetséggel, a társegyesületekkel és szövetségekkel jónak mondható.
Külföldi:
- A Nemzetközi Evezõs Szövetség (FISA) a szakosztály eredményes munkájának elismeréséül id. Zsitnik Bélát az Ifjúsági Bizottságban, dr. Harmath Zoltánt a Veterán Bizottságban foglalkoztatta.
- Barátinak mondhatók az osztrák, német, szlovák nemzeti szövetségekkel a kapcsolat, de probléma mentes a többi országokkal is.


Mûködési feltételek:

A szakosztály által használt létesítmények a Magyar Állam tulajdonát képezik a Sportfólió KHT kezelésében.
Az üzemeltetési költségeket az I.S.M. biztosítja a Sportfólió KHT-n keresztül.
A versenyhajó park az MTK tulajdonát képezik, a karbantartási költségek a szakosztályt terhelik.
A sportszakmával kapcsolatos költségek, mint az utazási, hajószállítási, edzoi költségek fedezetét tagdíjakból, pályázatok elnyerésébõl, és alkalmi sponzori támogatásokból biztosítjuk.
Reméljük, hogy tájékoztatásunk ismeretében sokan szeretnének ebben a patinás szakosztályban sportolási tevékenységet folytatni és az elõdök eredményeit túlszárnyalni, öregbíteni.


Várjuk a jelentkezéseket!

REGISZTRÁCIÓ

név:
jelszó:
Ilyen lesz 2016-tól a Hidegkuti Stadion:


A jövő Lantos Mihály Sportközpontja:

MTK Indulók:
MTK Indulók
Olimpiai Almanach

Asztalitenisz világbajnokok

MTK 120 ÉV

MTK Női Labdarúgó Csapat

KVÍZ

Nyeremény(ek):
1. díj: Tízezer forintos vacsorameghívás
2. díj: MTK-s relikviák: sál, bögre
3. díj: MTK-s olimpikonok által aláírt póló
ALAPSZABALY

Fegyelmi
2015.március 1. vasárnap
HKSzCsPSzV
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Ön mióta szimpatizál az MTK-val?
Amióta az eszemet tudom
Tinédzser korom óta
Felnőtt koromban lettem MTK drukker
A közelmúltban kedveltem meg a kék-fehér színeketSzavazat: 45157
A szavazás állása >>
Oldalunk együttműködő partnerei:

Krstály Cukrászda

Online Díszállat Kereskedés

Az oldalt a Panzi-Pet Kft.  üzemelteti.
Bármely híranyag, illetve archív fotó felhasználása csak a forrás feltüntetésével, saját képek felhasználása pedig, csak az mtkinfo.hu írásos beleegyezésével engedélyezett.