1%

1%
Idén is mód van arra, hogy a magánszemélyek éves személyi jövedelemadójuk 1 % - át az MTK utánpótlás korú sportolóikra fordíthassák.
A támogatásból sportfelszerelést és a sportolók képzését biztosítjuk. Ezért arra kérjük Önt, hogy adójuk 1%-val támogassa ilyen módon az MTK Sportalapítványát.
Adószám:
19010155 - 1 - 42

FRISS HÍREK

KÉPEK

további képek >>

Dr. Kresz Gézának, a Budapesti Önkéntes Mentõszolgálat alapítójának kezdeményezésére 1869. December 2-án a Duna-parti Steingassner kávéház különtermében megalakult a Pesti Korcsolyázó Egylet, amely 1873-ban a Pest és Buda egyesítése után a B(udapesti)KE nevet vette fel. A városligeti jégpályát csak a fagy beállta után, 1870. január 29-én nyitották meg. Addigra felépítették azt a fabódét, amelyrol a Sportvilág 1895-ben megjelent száma így írt: " A berendezés nagyon egyszerû volt, egy rozoga asztal s néhány szék. Szalmazsupokból rögtönzött pamlagon kötötte fel a szépnem a korcsolyát. Melegedõszoba nem lévén, amamák és a garde des dames-ok jól bebugyolálva faszánokon ültek, s a korcsolyakötõk gondoskodtak arról, hogy meg ne fázzanak, oly módon, hogy faszénparázzsal megrakott agyagedényeket helyeztek el a talpas szánokon. A zenét kintorna szolgáltatta. Hogy embert tartson hozzá, ehhez az egyletnek nem volt pénze, a választmányi tagok, no meg a fiatalok hajtották felváltva.."
Nagy lökést adott a magyar korcsolázás fejlõdésének egy amerikai baletttáncos, Jackson Haines 1871. Január 6-i városligeti bemutatója, amely négy részbõl állt: induló, keringõ, mazurka és francia négyes. Elõadásából nem hiányozhatott a nevéhez fûzõdõ ülõforgás, valamint aszámos villámgyors piruett és ugrás sem. Ettõl keztdve minden fiatal õt akarta utánozni. A legerdeményesebb követõje"egy középtermetû, ruganyos izmokkal és végtelen ügyességgel megáldott fiatalember", Földváry Tibor volt.
Amikor 1893-ban átadták a Lechner Ödön áltl tervezett és a mai napig álló(idõközben több ízben, az eredeti stílusban bõvitett) csarnokot a városligeti jégpályán, Földváry és egyesülete, a BKE is túl volt az elsõ nyilvános szereplésen. Egy évvel korábban a Bécsben rendezett 2. Európa-bajnokságon második lett.

A budapesti Korcsolyázó Egylet megalakulásának 25. Évfordulója alkalmából nagyszabású jubileumi ünnepségek keretében 1895. Január 27-én a városligetben megrendezte a "Mûversenyt Európa bajnokságért". Az immár 32 éves Földváry Tibort déletõtt az iskolagyakorlatok során, amelyeket, "mindkét lábbal egyenlõ könnyedséggel végezte", valamennyi bíró az elsõ helyre tette. Délután az "5 percig tartó, szabad választás szerinti korcsolyázásra" került sor.
A siketnéma magyar korcsolyázó, akinek barátai a pálya szélén jelezték, tapsolták az ütemet, "szebbnél-szebb gyakorlatokat mutatott be. Kifogástalan testtartással mozgott, minden lépése, ugrása, forgása elegáns és biztos volt". Kétség sem férhett hozzá: kontinensünk 1895. Évi bajnoka Földváry Tibor lett, s ezzel megszerezte a magyar sport elsõ Európabajnoki címét.

Hajós Alfréd, az elsõ magyar olimpiaibajnok visszaemlékezésében így ír errõl a napról:
"Csikorgó hideg volt, de anyám tilalma ellenére elszöktem otthonról, jóval a verseny kezdete elõtt az épülõ híd pillérein a legjobb helyt biztosítottam magamnak. Dideregve vártam a versenyt, de aztán földöntúli boldogságot éreztem akkor, amikor Földváry diadalmaskodott. S amikor gyõzelme tiszteletére felcsendült a Himnusz, szemeim könnyeztek, s szívemben egyellenállhatatlan vágy vert gyökeret: elérni a csúcsot, amelyre Földváry feljutott. Ideálom lett õ! Késöbbi sportkarrieremre ez a nagy siker döntõ hatással volt…"

Visszavonulása után Földáry Tibor állította össze a mûkorcsolyázás elsõ nemzetközi versenyszabályzatát. A bíráskodásból is kivette részét. Szaktudása, tevékenysége általános megbecsülést szerzett számára kontinensünk életében.

Budapesti Európa-bajnokságok

Az 1955. esztendõ nevezetes a magyar mûkorcsolyázás történetében. Negyvenhat év után ismét Budapest lehetett az Európa-bajnokság házigazdája. A színhely ezúttal is a Városliget volt, most azonban már mûjégen tartották a viadalt. Ilyen szép környezetben. Iklyen jól rendezett EB még nem volt, mondták a vendégek.

Az 1963. Évi Budapesti Európa-bajnokság

1963-ban ismét Budapest fogadhatta kontinensünk legjobb mûkorcsolyázóit. A helyszín ezúttal új büszkeségünk, a több tízezer nézõ befogadására alkalmas, de máig fedetlen Kisstadion. Akkoriban még nem élt a szabály, hogy csak fedett pályán lehet világversenyt rendezni. Elõírás tehát nem volt, hó viszont annál több. Ennek hatására aztán megszületett egy szabály is.
Így mi "büszkélkedhetünk" azzal, hogy nálunk rendezték az utolsó szabadtéri Európa-bajnokságot.
Nekünk magyaroknak a legelõkelõbb helyezés ebben a versenyszámban jutott. A Korda- Vásárhelyi kettõs kitünõ futással negyedik lett.


1984: a Budapest Sportcsarnokban

Éppen húsz esztendeje annak, hogy a Budapest Sportcsarnok elkészültével ismét, immár ötödször rendzték meg a fõvárosunkban a mûkorcsolyázó és jégtánc- Európa-bajnokságot. A televízión keresztül - néhány kivételtõl eltekintve - közben is láthattuk valamennyi világverseny összefoglalóját.
A képernyõrõl ismertük az akkori idõk legnagyobb sztárjait, s kiváncsian vártuk budapesti bemutatkozásukat.

Nõi mûkorcsolyázás

A verseny két részbõl áll:

Rövidprogram:
Idõtartama: 2 perc és 40 másodperc. De lehet kevesebb.
A korcsolyázóknak bizonyos elõírt elemeket kell programjukban bemutatni: ugrások, ugráskombináció, forgás, forgáskombináció, lépéssorozatok.

Szabadkorcsolyázás ( Kûr):
Idõtartama: 4 perc, +/-10 másodperc.
A jól kiegyensúlyozott szabadkorcsolyázás ugrásokat, ugráskombinációkat, ugrássorozatot, forgásokat, forgáskombinációt, lépéssorozatokat és összekötõ mozgásokat tartalmaz. Különleges figyelmet kell fordítani a koreográfiára, az elõadásra, a zene jellegének kifejezésére és a lépések nehézségére.
Mindkét program zenéjét a korcsolyázó választja, mely nem tartalmazhat énekhangot.

Ha az indulók szám meghaladja a harmincegyet, akkor verseny elsõ része egy kvalifikációs szabadkorcsolyázás.(kûr).


Pavuk Viktória

A 2004-es Európa-bajnoki csapatba kerülésért minden korábbinál nagyobb volt a harc azzal, hogy a még junior korú Pavuk viktória is a fejébe vette az indulás a felnõttek között is. A december 30-án 18. életévét betöltött ifjú hölgyre senki ne nézhetne szúrós szemmel ha csak a saját korosztályában villogna, de õ érzi úgy érzi, számára már most eljött az idõ, hogy a hazai EB-n megmutassa magát országnak-világnak. Megjelenése csak segítheti a legjobbakat is, hisz senki sem kényelmesedhet el újabb aspiráns láttán.
Bármennyire is fiatal az MTK versenyzõje, nem ma kezdte a korcsolyázást. 3 éves korában vitték õt le elõször a jégre egy városligeti családi program keretében. Hamar a Budapest Sportcsarnok jegén találta magát, és 7 évesen már elsõ versenyén szólitották. Egyszer kellett csak kihagynia egy hónapot. Még 11 éves korában történt, hogy jazzbalettpróbán megcsúszott a színpadon, és ennek a szerencsétlenségnek ínszalagszakadás lett vége négyhetes edzéskihagyással kombinálva.
Mindvégig Simon István volt az edzõje, magnem 15 év után került sor a váltásra ezen a poszton. 2003 nyarától Vidrai Szabolccsal dolgozik együtt a kétszeresifi és kétszeres junior magyar bajnok. Az idei szezonban remekül szerepelt a junior Grand Prix sorozaton is, melynek egyik versenyét meg is nyerve jutott a december közepi svédországi döntõbe. A közeljövõben szeretne a junior VB-n az elsõ ötben végezni, hogy majd ezzel is közelebb kerüljön nagy álmához, az olimpiai szerepléshez.

Viki azért szereti nagyon a sportágat, mert egész évben kitökti az életét, minden évszek hoz valami újat.
A tavasz a zeneválasztás jegyében teklik, a nyár az új program megtanulásának ideje, õsszel már lehet gyönyörködni az új ruhában, télen meg megint jön a versenyszezon.
Apropó, ruha: eddig mindig az anyukája tervezte és készítette a ruháit, és eddig mindig eltalálta Viki ízlését. Az idei szezon a kevenc színeire épül: a rövidprogramhoz rövid ujjú sötétkék, a kûrhöz piros ujjatlan ruha készült. A kislány a jó versenyzõk közé tartozik, aki, amit edzésen tud, azt versenyen is hozza. Épp ezért, ha a Budapest Sportaréna közönsége elõtt is alkalma nyílik megmutatni magát, az csak feldobja. A Csík Ferenc Gimnázium érettségi elõtt álló diákja napi kétszer két óra edzéssel készül. A családján és osztálytársain kívûl Elemér szurkol nagyon Vikiért, aki kabalaként mindig magával hord már kiskora óta, amikor édesanyja a kis szormók egérkével lepte meg lányát. Minden mást alárendel a korcsolyázásnak, persze a tanulás kivételével.
Még nem döntötte el, hogy a Testnevelési egyetemen vagy a Táncmuvészeti Fõiskolán próbálkozik e a felvételivel az érettségi után. Táncolni nagyon szeret. Ezenkivül a szokásnak mondhatómozizás, zenehallgatás, keresztrejtvény mellett a bowling sem idegen tõle. Kislánykorában még szívesen gyüjtött szalvétát és matricát, de már nincs ideje ezzel foglalkozni. Szívesebben játszik inkább a macskáival, akik közül Vandál áll közelebb a szívéhez. Viki a cicák hajkurászása mellett szeret még rajzolni is.
Fejlõdésében nagy szerepet játszott, hogy a nyáron két hetet együtt dolgozott Kanadában a koreográfussal, Igor Csinyajevvel. Ezenkivül Füssenben és Bécsben is eltöltött hosszabb-rövidebb idõt edzései során. Kedvenc ugrása a tripla Lutz, ami érzése szerint nagyon stabil és a "helyén van". Emellett nagyon szereti a Biellmann-t és a kézletevõs fecskét is.

Példaképe az 1999-ben VB-t nyert Butyirszkaja, akiben egyszerre csodálja ugrásait és a korcsolyázótudást. Ebben egyetértve testvérével, Patriciával, aki szintén mûkorcsolyázó, de a versenyzést már abba hagyta, jelenleg egy revü tagja.

REGISZTRÁCIÓ

név:
jelszó:
Ilyen lesz 2016-tól a Hidegkuti Stadion:


A jövő Lantos Mihály Sportközpontja:

MTK Indulók:
MTK Indulók
Olimpiai Almanach

Asztalitenisz világbajnokok

MTK 120 ÉV

MTK Női Labdarúgó Csapat

KVÍZ

Minek a rövidítése az MTK?

 Magyar Testépítők Köre
 Magyar Testgyakorlók Köre
 Magyar Torna Klub
 Magyar Testedzők Klubja

ALAPSZABALY

Fegyelmi
2015.március 5. csütörtök
HKSzCsPSzV
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Ön mióta szimpatizál az MTK-val?
Amióta az eszemet tudom
Tinédzser korom óta
Felnőtt koromban lettem MTK drukker
A közelmúltban kedveltem meg a kék-fehér színeketSzavazat: 45157
A szavazás állása >>
Oldalunk együttműködő partnerei:

Krstály Cukrászda

Online Díszállat Kereskedés

Az oldalt a Panzi-Pet Kft.  üzemelteti.
Bármely híranyag, illetve archív fotó felhasználása csak a forrás feltüntetésével, saját képek felhasználása pedig, csak az mtkinfo.hu írásos beleegyezésével engedélyezett.