1%

1%
Idén is mód van arra, hogy a magánszemélyek éves személyi jövedelemadójuk 1 % - át az MTK utánpótlás korú sportolóikra fordíthassák.
A támogatásból sportfelszerelést és a sportolók képzését biztosítjuk. Ezért arra kérjük Önt, hogy adójuk 1%-val támogassa ilyen módon az MTK Sportalapítványát.
Adószám:
19010155 - 1 - 42

FRISS HÍREK

KÉPEK

további képek >>

Az MTK vívó szakosztálya 1908 október 17.-én alakult meg és kezdte meg mûködését az V. kerületi Ferenciek tere 3. szám alatt, ahol szinte minden igényt kielégítõ klubhelyiségben kezdhették el munkájukat.
A vívás azon sportágak közé tartozik, amely viszonylag nehezen tanulható meg, és aki gyorsan akar babért aratni az hamar elcsügged és feladja.
A klubnak magalakulásakor nem volt vívó szakosztálya, de igen sokan ûzték ezt a sportot, kedvtelésbõl, talán "úri passzióból".
Fodor Károly termébe eljárhattak eme szenvedély hódolói. Versenyek híján csaknem megszûnt a szakosztály, de a millennium alkalmából megrendezésre kerülo vívó versenyek felébresztették az MTK vívását, rövid idõ alatt csaknem százan érték felvételüket. A fedett klubhelyiség megteremtése adott lehetõséget arra, hogy elõzetes tárgyalásokat folytassanak az akkor már olimpiai bajnok kardvívó, dr Fuchs Jenõ és Brüll Alfréd, valamint Vida Henri között.
Fuchs doktor hajlott arra, hogy amennyiben az MTK vívószakosztályt alapít, akkor õ belép az egyesületbe és elvállalja a szakosztály vezetését is.
A szakosztály alapítók elképzeléseire, egyszersmind nagyvonalúságára utal, hogy a kor legkiválóbb vívómesterei közül nyertek meg hármat az MTK számára:
- Borsody Lászlót a modern magyar kardvívás megalkotóját, akinek iskolája Szûcs Jánoson, Pézsa Tiboron keresztül napjainkig él, s legutóbbi sikerét talán éppen Nébald György Világbajnoki címében aratta.
- Gellért Alfrédot pedig egyike a tõrvívás felkent apostolainak Magyarországon, aki hosszú pályafutása során, évtizedek múltán másodszor is visszatért a klub kebelébe s haláláig itt dolgozott, és nem utolsó sorban - Bach Jenõ.
- Rákossy Gyula, aki a tõrvívást kezdte elõtérbe helyezni a kardközpontúsággal szemben.
A szakosztály élete élénk, sõt pezsgõ, magával ragadó volt. NVC kizárásos csapatversenyen az ötödik helyet szereztek meg az MTK- sok.- dr Sacher Róbert, Weisz Tivadar, Beck józsef és Dr Fodor Henrik
Egy rövid sikeres idõszak után az elsõ világháború szinte teljesen megszûntette a szakosztályt. Csak a húszas évek elején kezdett újraéledni a vívás.
Elõbb a régi versenyzõk tértek vissza a pástra, majd új nevekkel kellett megismerkednünk, Dietr István és Miklós, Himmler György, Dezsõ Károly, Liebermann Ferenc, Szigeti és Witz András, ekkor 1925-öt írunk. Õket követték a fiatalabb Hamvai István, Nyilas Tibor, Kun Éva.
Aztán jött a szörnyûséges második világháború. A borzalom a szakosztály megszûnését vonta maga után.

Sok, a sportban nem túlságosan kiemelkedõ ország boldog lenne, ha annyi olimpiai és világbajnoki aranyéremmel büszkélkedhetne mint egyesületünk vívói! Tizenhat olimpiai elsõhely, valamint huszonnyolc világbajnoki gyõzelem! Ezek után még azt a "luxust" is megengedhetjük magunknak, hogy az ezüst és bronzérmeket e helyen ne is pontosítsuk.
Már az MTK megalakulásának idején, akadtak ilyan klubtagok, akik rendszeresen vívtak, de ekkor még csak úgy, hogy eljártak Fodor Károly vívóakadémiájára, ott tanulták, mûvelték ezt az akkor még "úri sportágnak" tartott - fegyverforgatást. Természetesen ez a fajta foglalkozás a vívással még nem jelentett versenysportot. A szervezett vívás akkor indulhatott meg valóban, amikor a klub 1908-ban olyan helységhez jutott ahol ez már megoldható volt. Brüll Alfréd már az 1908-as londoni olimpián megbeszéléseket folytatott Fuchs Jenõvel, hogy lépjen be a szakosztályba és vállalja el annak vezetését. Így Fuchs Jenõ dr., Fodor Henrik dr.,Weisz Tivadar és Beck József vezetésével hamar kitünt a szakosztály. Késöbb visszaesés következett és az újabb virágzás csak a huszas években érkezett el. Ennek a korszaknak az eredményességét bizonyítják Hamvai dr., Nyilas Tibor és Kun Éva kimagasló sikerei a hazai és nemzetközi vetélkedõkön. A második világháború ismét szétzilálta a szakosztályt , mégis újraéledt és 1948-ban a Horváth Mihály téri iskola tornatermében teremtették meg az új otthont a szakosztály vívóinak. De csak hazai szinten volt egy-két figyelemre méltó eredmény. Ami nagyon érdekes , hogy késöbbi olimpiai bajnoknonk, Tordasi Ildikó éppen az akkori MTK vívói közül került ki, Szombathelyi Béla vívómester irányította a tehetséges kislányelsõ lépéseit a vívóvilágba! Mint már köztudott, a szakosztály megszünésével Tordasi Ildikó a Vörös Meteorba igazolt és így amikor fúzionált az MTK a Vörös Meteorral Ildikó tulajdonképen "hazajött". Személyében az utolsó tizenöt év legeredményesebb magyar vívónõjét tisztelhetjük.
Mag az MTK vívószakosztálya a felszabadulás után már nem tudott kiemelkedõ sikerekkel büszkélkedni, az azonos bázis szervek által támogatott BP. Vörös Meteor vívói világhíru sportolókká fejlõdtek Berczelly Tibor, Berzsenyi Barnabás, Palócz Endre, Gerevich aladár (õ késöbb mint edzõ is segítette a szakosztályt), Sákovics József, Horváth Zoltán, Bárány Árpád, Gábor Tamás, Sákovics Józsefné, Schmitt Pál fektették le az eredményes alapokat, mindnyájan világ-és olimpiai bajnoki éremszerzõk voltak. A Meteor vívószakosztálya éveken keresztül mûködött a Csepel József Nádor téri vívótermében. Az enyhülés az MTK-val meghozta a nagy lehetõséget. A nagyszerõ mesterek, a szépszámú tehetséges fiatal gárda majd a birtokba vett világszínvonlú Csömöri úti "vívóparadicsom" remek alkalmat biztosítot a korszerõ és taralmas munkához. Ezzel élt is a Szőcs házaspár, személyes munkamoráljától ösztönzött remek edzõgárdával megszülettk a nagy sikerek most már saját nevelésû széles alapokon nyugvó, sportiskolai módszerekkel. Szõcs Bertalan tulajdonképpen Vass Imrétõl vette át a "stafétabotot", Vass mester elsõként vezette be azokat az új módszereket, amelyeket azóta a világon számosan követtek, ennek lényege a fizikai és szakmai munka egyensúlyban tartása az adott idõszakoknak megfelelõen. Ennek a módszernek a sikeres alkalmazása vezetett az ötvenes évek nemzetközi sikereihez, római émekhez. Ebben az idõben elsõsorban a kard és a párbajtõrvsapat volt ütõképes, tulajdonképpen a válogatott is biztosan támaszkodhatott a meteorosokra. Szõcs Betrtalannál méltó kezekbe került a "staféta-bot". Tanítványai közül csak néhányat említünk meg: Tordasi Ildikó,(Schmitt, Gábor, Sákovicsné, is edzett vele) Kovács István, Czakkel István, szárai Márta, Kollányi Katalin, Szõcs Zsuzsa. Szõcs Bertalan módszere "iskolát" teremtett, egészen kis gyerekekkel kezdi el a foglalkozást, nagyszerû érzékkel találja meg és válogatja ki a tehetséges vívópalántákat. Jó kapcsolatot teremtett a Csömöri úti vívóbázis környékén lévõ tanintézmények igazgatóival, testnevelõivel és a gyerekek szüleivel, így biztosított a szakosztály utánpótlása. Volt év amikor a megnyerhetõ hat ifjúsági és junior kupából ötöt az MTK-ás fiatalok nyertek. Itt kell megemlíteni Szőcs Zsuzsát, ő került eddig legfiatalabb korában az elsõ osztályú vívónõk közé, korengeéllyel kezdett versenyezni, tizenkétévesen szerezte meg az elsõosztályú minõsítést! Ma huszonkétévesen már sikeresmúltra tekinthet vissza (16-szor nyert serdülõ, illetve ifjusági bajnokságot, junior VB III hely, IBV gyõzelem, olimpiai és világbajnoki ezüstök, bronzok, hogy csak a leglényegesebbeket említsük!)
Az eredmények önmagükért beszélnek, talán nem is szabad ezt tovább máltatnunk. Ellenben van valami olyan érték a szakosztályban, egy jó szellem, hagyomány, amire okvetlen ki kell térnünk! Ebben a szakosztályban nem cak kiváló sportolókat, hanem nagyszerû embereket nevelnek. Minden egyes versenyzõ sporton kívuli pályafutása is legalább olyan fontos a szakosztály vezetõinek, mint a vívósikerek.
Csak, hogy néhány példát említsünk: Gábor Tamás szálloda igazgató-hellyettes, de tevékenykedett, mint szövetségi kapitány is. Szárai Márta és sokan mások a Vendéglátóipari Fõiskola sikeres elvégzése után dolgoznak legkülönbözöbb posztokon, ahol jó munkájukat elismerik. Orvosok és jogászok kerültek ki a volt versenyzõk közül. És itt kell megemlítenümk, büszkén, hogy a szakosztály volt versenyzõje, majd az egyik vezetõje az olimpiai bajnok Schmitt Pál( aki 17 évesen került az egyesületbe) közgazdasági tanulmányai elvégzése mellett, még aktív versenyzõként több nyelvet sajátított el.
Egyesületünk vívószakosztálya mind a mai napig országos szinten a legjobbak között van, s jelenleg is több versenyzõt adunk az olimpiai keretekbe, különbözõ fegyvernemekben

REGISZTRÁCIÓ

név:
jelszó:
Ilyen lesz 2016-tól a Hidegkuti Stadion:


A jövő Lantos Mihály Sportközpontja:

MTK Indulók:
MTK Indulók
Olimpiai Almanach

Asztalitenisz világbajnokok

MTK 120 ÉV

MTK Női Labdarúgó Csapat

KVÍZ

Minek a rövidítése az MTK?

 Magyar Testépítők Köre
 Magyar Testgyakorlók Köre
 Magyar Torna Klub
 Magyar Testedzők Klubja

ALAPSZABALY

Fegyelmi
2015.március 4. szerda
HKSzCsPSzV
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Ön mióta szimpatizál az MTK-val?
Amióta az eszemet tudom
Tinédzser korom óta
Felnőtt koromban lettem MTK drukker
A közelmúltban kedveltem meg a kék-fehér színeketSzavazat: 45157
A szavazás állása >>
Oldalunk együttműködő partnerei:

Krstály Cukrászda

Online Díszállat Kereskedés

Az oldalt a Panzi-Pet Kft.  üzemelteti.
Bármely híranyag, illetve archív fotó felhasználása csak a forrás feltüntetésével, saját képek felhasználása pedig, csak az mtkinfo.hu írásos beleegyezésével engedélyezett.